ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOMİSYONU YÖNERGESİ
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı; Kurumun toplumsal katkı politikaları, stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma hedefleri ile uyumlu toplumsal katkı faaliyetlerini uygulamaya, değerlendirmeye ve geliştirmeye yönelik usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2-(1) Bu yönerge; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Toplumsal Katkı Komisyonunun kuruluş, görev, yetki, sorumluluk ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3-(1)
Bu yönerge; Yükseköğretim Kanunu’na ve Yükseköğretim Kalite Güvencesi Ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-(1) Bu yönergede geçen;
a) Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesini,
b) Rektör: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörünü,
c) Koordinatör: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kalite Koordinatörünü,
d) Koordinatörlük: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğünü,
e)Toplumsal Katkı Komisyonu: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Toplumsal Katkı Komisyonunu,
f) Başkan: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Toplumsal Katkı Komisyonu Başkanı’nı ifade etmektedir.
g) Öğretim Elemanı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Elemanlarını,
Komisyonun Oluşturulması
MADDE 5-(1)
a) Toplumsal Katkı Komisyonu’nun oluşturulması için tüm görevlendirilmeler Rektörlük Kalite Koordinatörlüğü tarafından yapılır.
b) Toplumsal Katkı Komisyonu, öğretim elemanı ve öğrenciden oluşur.
c) Öğretim elemanı ve öğrencinin komisyon üyeliğinden çekilme isteği, komisyon başkanının koordinatörlüğe bildirimi ile yürürlüğe girer.
d) Komisyon görev dağılımı başkan tarafından yapılır.
e) Komisyon üyeleri, görevi ile ilgili tüm belgelerin gizliliğini kabul eder ve etik davranış ilkeleri çerçevesinde çalışır.
f) Komisyon, gerekli durumlarda Üniversitenin akademik ve idari birimleri ile iş birliği yapar ve görüş alışverişinde bulunur.
g) Yıl içerisinde mazeretsiz üç toplantıya katılmayan üyenin komisyon görevi sonlandırılır.
Komisyonun Çalışma Usul ve Esasları
MADDE 6-(1)
a) Komisyon, başkanın belirleyeceği tarih ve gündeme göre, yılda en az dört kez olmak üzere, üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanır.
b) Komisyon her toplantı için toplantı tutanağı hazırlar.
c) Komisyon toplantısının tarihi, karar sayısı, karar metni elektronik ortamda hazırlanır, tamamlanan tutanak Başkan’ın onayından sonra Komisyon web sitesinde yayımlanır.
d) Toplantı tutanakları ve çalışmalar elektronik ortamda saklanır.
e) Planlanan ve gerçekleştirilmiş olan toplumsal katkı faaliyetlerine ilişkin veriler birimlerden düzenli olarak toplanır ve yılda en az iki defa Komisyona iletilir.
f) Birimlerden toplanan faaliyetlere ilişkin veriler ile veri analiz raporları Komisyon tarafından hazırlanır.
g) Hazırlanan raporlar yılda iki defa Komisyon üyelerinin de yer aldığı toplantıda sunulur ve iyileştirme yapılması gereken alanlar tartışılır. Hedefin gerisinde izlenen göstergeler değerlendirilerek iyileştirmeye açık alanlar saptanır ve Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al (PUKÖ) döngüsünü kapatmak üzere iyileştirme yapılması planlanır.
h) Plan dâhilinde Komisyon tarafından kararlaştırılan iyileştirme faaliyetleri ve geri bildirimler ilgili akademik ve idari birimlere iletilir.
Komisyonun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 7-(1)
a) Üniversitenin toplumsal katkı hedef, politika ve stratejisinin belirlenmesi ve güncellenmesine sağlar ve bunların paydaşlarca benimsenmesine katkıda bulunur.
b) Üniversitenin toplumsal katkı faaliyetlerini üniversitenin strateji ve hedefleri doğrultusunda değerlendirir.
c) Toplumsal katkı için öncelikli alanları saptar.
d) Toplumsal katkı faaliyetleri için gerekli süreçlerin izlenmesini, uygulanmasını, geliştirilmesini ve sürdürülmesini koordine eder.
e) Toplumu doğrudan ilgilendiren araştırma ve geliştirme faaliyetleri oluşturma konusunda Üniversitenin ilgili birimlerine görüş ve önerilerini sunar.
f) Toplumsal katkı projelerine destek (insan kaynağı, mekân, bütçe, paydaş vb.) verir.
g) Topluma katkı amacıyla yapılan tüm çalışmaların kayıt altına alınması ve arşivlenmesi amacıyla düzenlenen formlar, prosedürler başta olmak üzere standardize edilmiş bir doküman yönetim sistemi kurar ve bunun işlevselliğini sağlar.
h) Toplumsal Katkı Komisyonu web sayfasını hazırlar.
ı) Toplumsal katkı politikasının belirlenmesine ve güncellemesine katkıda bulunur.
i) Toplumsal Katkı Komisyonu Yönergesini hazırlar.
j) Üniversitenin Stratejik Planı’nda yer alan toplumsal katkı hedeflerine ulaşılmasını sağlar.
k) Komisyon, söz konusu raporlar ile toplumsal katkı faaliyetleri izleme ve değerlendirme raporunu hazırlar ve kurumsal iç değerlendirme raporuna katkı sağlamak için Kalite Koordinatörlüğüne sunar.
Yürürlük
MADDE 8-(1) Bu Yönerge, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosunda onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9-(1) Bu Yönerge hükümleri Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü̈ tarafından yürütülür.